معرفی باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان

دوشنبه 01 اسفند 1401 - 14:33

باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان یا باشگاه صادرات، جایی برای شناسایی، عارضه یابی و توانمندسازی شرکت های دانش بنیان است. شرکت های دانش بنیان در این باشگاه می توانند مراحل رشد خود را با حمایت های مختلف طی کنند و بازار صادرات و فروش خود را گسترش دهند. در ادامه معرفی کوتاهی از باشگاه، اهداف و ماموریت های آن خواهیم داشت.

باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان چگونه شکل گرفت؟

سال 1397 ایده ی اولیه ی ایجاد باشگاه صادرات شکل گرفت و تا سال 1398 مراحل مطالعات اولیه انجام و چارچوب شاخص های ارزیابی شرکت ها تدوین شد. پس از ارائه طرح به معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و تصویب طرح در مرکز تعاملات بین الملل علم و فناوری، باشگاه صادرات عملا در آذرماه سال 1399 شروع به کار کرد و در ابتدا 232 شرکت مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس همراه با افزایش شاخص ها فرآیند ارزیابی به صورت دقیق تر دنبال شد و تا شهریور 1401 در باشگاه صادرات، تعداد 948 شرکت مورد ارزیابی صادراتی قرار گرفته اند.

اهداف و ماموریت های باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان چیست؟

باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان با هدف ارتقای برند ملی در عرصه محصولات هایتک و در سطح بین الملل شروع به کار کرده است. امام خامنه ای در صحبت های اخیر خود با کارآفرینان، تولیدکنندگان و دانش بنیان‌ها به اشاره به بحث ارتقای نام ایران در ساخت محصولات و نقش آن در رشد اقتصاد فرمودند: «رقابت‌پذیر کردن کالاها و خدمات» با افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصول نهایی از لوازم رشد اقتصادی کشور است و این مسئله در عرصه صادرات اهمیت فراوانی دارد.

ایشان در ادامه مسیری در بازار صادرات ترسیم کردند که در نهایت عبارت ساخت ایران روی محصولات دارای ارزش باشد: باید کاری کنید که نتوانند مجبورتان کنند که محصول‌تان را به نام کشور دیگری ببرید. نه، به نام ایران، ساخت ایران؛ بنویسید ساخت ایران. made in iran هم ننویسید. بنویسید ساخت ایران. با خط فارسی. ببرید در خارج، مجبور بشوند بخرند برای خاطر اینکه کیفیتش خوب است و قیمتش پایین است. الان این اتفاق در مواردی می‌افتد، من اطلاع دارم.

جایگاه نام ایران در میان بقیه کشورها

حقیقت این است که نام کشور یا brand Country به یک قاب از کل کشور مرتبط است. المان های علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی، تاریخی و فرهنگی در ساخت این قاب پیش روی دیگر کشورها سهیم است. امروز ایران از این منظر در رتبه ی 50م جهان قرار دارد. باتوجه به توانمندی و پتانسیل های داخلی کشور، این جایگاه شایسته ی ایران نیست و باید ارتقا یابد. ماموریت باشگاه صادرات در افزایش قدرت برند ملی کشورمان در همین جهت شکل گرفته است.

باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان چگونه برند ملی را ارتقا می بخشد؟

رقابت در حوزه محصولات هایتک و در بازارهای بین المللی نفس گیر و جدی است. چرا که برندهای معتبر و باسابقه در حوزه های مختلف سال ها فعالیت داشته و عموما جایگاه برتر را در بازارهای بین المللی را برای خود تثبیت کرده اند. با این وجود به دلیل ورود همیشگی محصولات جدید به بازار هایتک و همچنین اصلاح محصولات قبلی راه برای شرکت های جدید باز است.

هرچند این راه سخت است ولی شرکت های ایرانی ثابت کرده اند که در میدان صادرات هایتک می توانند اثرگذار و فعال باشند. یکی از سختی های حضور در بازار محصولات هایتک، در سطح بین الملل مربوط به دانش فنی بالای این محصولات است. بعلاوه پیچیدگی ساخت و رقابت با قیمت پایین رقبا نیز کار را سخت تر کرده است. در این میان خریداران برای خرید محصولات هایتک بیشتر از باقی محصولات به دنبال برندهای معتبر هستند. چرا که غالبا قیمت محصولات بالاست و خرید از نام های غیرمعتبر عاقلانه نیست.

همین امر سبب شد تا باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان با برنامه ریز دقیق و فعالانه، به تقویت شرکت های مختلف در این عرصه بپردازد. همان طور که یک تیم ورزشی در رویارویی با رقبای خود از کشورهای دیگر نیاز به شناسایی بهترین افراد، تقویت آن ها و همچنین برنامه ریزی خوب و تمرین زیاد دارد، بهترین شرکت های صادراتی ایرانی نیز با حضور در باشگاه به رفع نقایص و تقویت نقاط قوت خود می پردازند تا در مواجهه با حریفان خود در بازار بین الملل پیروز شوند.

image